Slapen

De slaapproblematiek bij kinderen met het Angelman Syndroom is legendarisch … Door verstoorde biochemische processen verloopt de afbraak van melatonine anders, waardoor het dag-nachtritme verstoord wordt.

Het goede nieuws is dat medicatie soms kan helpen. Het is goed om dit met een arts te bespreken die kennis van zaken heeft. In Nederland wordt hier doorgedreven onderzoek naar gedaan en bestaat de mogelijkheid om een slaaponderzoek te ondergaan, waardoor een persoonlijk plan kan worden opgesteld. U kan hiervoor terecht in het Angelman Syndroom Expertise Centrum te Rotterdam.

Epilepsie kan ook een invloed hebben op het slaappatroon. Door aanvallen worden kinderen vaak wakker gedurende de nacht. Soms heeft epilepsie net als gevolg dat een kind abnormaal veel gaat slapen. Als je onverklaarbare veranderingen opmerkt, kan je dit best ter sprake brengen bij de neuroloog.

Naarmate kinderen ouder worden, wordt het slaappatroon meestal beter.

In de Verenigde Staten lopen proefprojecten waarbij het slaappatroon en de gewoonten geanalyseerd worden, vervolgens wordt een slaapplan opgemaakt. Ouders melden dat ze hierdoor beseffen hoeveel van het slechte slaappatroon versterkt wordt door slechte gewoonten. Een deel van de slaapproblematiek zou dus niet alleen een biochemische oorzaak hebben, maar ook voor een stuk gedragsmatig zijn. Hulp van een goede gedragstherapeut kan helpen om een goed stappenplan te ontwikkelen en slechte gewoonten te doorbreken.

De slaapomgeving is natuurlijk ook belangrijk. Sommige kinderen slapen in een veiligheidsbed, anderen in een gewoon bed. Soms zijn ouders creatief en passen ze een bestaand bed aan om het iets veiliger te maken. Ook de kamer dient dan veilig te zijn: kasten vastgemaakt in de muur, ramen die niet zomaar open kunnen, … Soms wordt er extra speelgoed voorzien in de kamer zodat het kind ’s nachts zelfstandig kan blijven spelen en de rest van het gezin voldoende slaap krijgt. Soms wordt er voor een erg prikkelarme slaapkamer gekozen, zodat het kind sneller terug in slaap zal vallen.

Lid van ASA

Angelman Syndroom België VZW is lid van Angelman Syndrome Alliance.