Motoriek

Evenwichts- en coördinatieproblemen zijn steeds aanwezig. Ook een sterk wisselende spiertonus is vaak een probleem. Toch slagen veel kinderen er in om te leren stappen. Enkelen voor de leeftijd van 3 jaar, meestal zijn ze ouder. Oefening en doorzetting van alle partijen zijn belangrijk. Een goede kinesist is een belangrijke meerwaarde.

Een kinesist kan ook helpen bij het stimuleren van de oog-hand coördinatie en de fijn-motorische bewegingen. Deze aspecten zijn belangrijk om op termijn geschikte communicatiemiddelen te leren gebruiken.

De weg naar het zelfstandig zitten, kruipen en stappen is vaak lang en er zijn steeds momenten dat zowel ouders, kinesisten als het kind zelf de moed even verliezen. Er zijn gelukkig ook leuke manieren om aan de motoriek te werken. Hydrotherapie is daar een van. De meeste kinderen met Angelman Syndroom houden van water. In het water oefeningen doen is dus een leuke manier om de sleur te doorbreken. Heel wat kinderen zetten hun eerste zelfstandige passen in het zwembad.

Hippotherapie wordt op veel plaatsen aangeboden. De bewegingen van het paard kunnen helpen om een sterker evenwichtsgevoel te krijgen. Ook het contact met het paard is voor veel kinderen een meerwaarde in hun emotionele ontwikkeling.

Ook voetreflexologie en osteopathie lijken voor sommige kinderen een goede aanvulling van hun therapieën.

Soms is het nodig om gebruik te maken van hulpmiddelen om tot stappen te komen: kinesio-tapingtherasuit, steunzolen, beugels, … Laat je goed begeleiden en informeren door de kinesist, orthopedist en behandelende arts!

Lid van ASA

Angelman Syndroom België VZW is lid van Angelman Syndrome Alliance.